Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 13 augusti 2018

För dig som går i 9:an

Du vill skaffa dig gymnasiekompetensen. Men samtidigt vill du lära dig ett yrke som du kan börja jobba med direkt efter gymnasiet. Lärlingsutbildningen ger dig den valmöjligheten. Och vill du, kan du läsa vidare på högskolan. För man kan ju ändra sig.

Att gå en lärlingsutbildning är ett annat sätt att lära. En stor del av din utbildningstid är du på en arbetsplats. Du kommer att vara tre dagar på en arbetsplats och två dagar i skolan. Lärlingsutbildningen är för dig som vet vad du vill.

Grundläggande högskolebehörighet

Elever som går ett nationellt yrkesprogram har också rätt att skaffa sig grundläggande behörighet till universitets- och högskoleutbildningar. När du läser in grundläggande behörighet läser du det som ett utökat program.

Kurser som ger grundläggande behörighet är:

• Svenska eller Svenska som andraspråk 2 och 3
  • Engelska 6

Gäller ej HA, VO, BF och HT där svenska eller svenska som andraspråk 2 eller engelska 6 redan ingår.

Som lärling vistas du i två skilda världar med mycket eget ansvar. Du har klasskamrater och arbetskamrater. Du får arbetslivserfarenhet och dessutom en chef som kan ge dig referenser i den fortsatta jobbkarriären.

Läs mer om hur lärlingsutbildningen fungerar

Vi på Malmö Lärlingscenter erbjuder dig det stöd du behöver. Vårt elevhälsoteam träffas regelbundet för att snabbt ta hand om dig ifall behov uppstår. På skolan har vi dessutom ett stort och rymligt bibliotek med möjlighet till enskilda studier.

Skugga en elev

Vill du skugga en av våra elever?
Kontakta oss här så hör vi av oss.

Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. *

VILL DU VETA MER OM GYMNASIET?

malmo.se/gymnasieskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer övergripande information om gymnasieskolan; busskort, prövningar, elevhälsa, studiebidrag, försäkring med mera.

Foto: Pelle Jernryd

Vad är kakor?