Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 15 mars 2018

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Tycker du om att laga mat, göra tårtor eller bröd och träffa människor? Kan du tänka dig att ha det som yrke? Vill du dessutom vara i en bransch där du har möjlighet att få jobb i hela världen?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett brett yrkesprogram som förbereder dig för att arbeta inom områden som restaurang, bageri, charkuteri, delikatess och catering. Du får lära dig både moderna och traditionella sätt att hantera mat och dryck.

Programmet innefattar bland annat ämnen som livsmedelskunskap, näringslära, alkoholservering, hygien, entreprenörskap, service och bemötande. Du får även utveckla din förmåga att kunna planera och organisera liksom att sköta ekonomi.

Här lär du dig baka bröd, kakor och andra bakverk. Inriktningen ger möjlighet till jobb som bagare eller konditor på större eller mindre bageri och konditori.

Läs mer om inriktningen bageri & konditori.

Under utbildningen får du lära dig om färskvaror och delikatesser och om hur man hanterar dem. Du får även kunskaper i hur man presenterar delikatesserna och hur man blir en skicklig butikssäljare.

Läs mer om inriktningen färskvaror, delikatesser & catering.

Kök och servering ger kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Läs mer om inriktningen kök och servering.

DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN

Första året på RL-programmet läser alla samma kurser, vilket ger en bas för både det praktiska arbetet och de kommande kurserna på programmet. Det handlar bland annat om hygien, livsmedelskunskap och service och bemötande. På praktikplatsen får du lära dig grundläggande uppgifter inom vald yrkeskategori exempelvis bakning, matlagning eller servering.

Andra året riktas kurserna ytterligare inom valt yrke och du läser inriktningskurser exempelvis: bageri 1 och 2, konditori 1, matlagning 1 eller servering 1. Samtidigt fortsätter du att utvecklas på din praktikplats, där din handledare är insatt i de mål som gäller för ditt val.

Sista året innebär att du fortsätter på ditt val från andra året. Kurserna fortsätter och du har möjlighet att specialisera dig ytterligare. Under detta sista år på gymnasiet ska du även göra ditt gymnasiearbete, vilket innebär att du visar dina lärare och handledare att du är redo för att ta steget ut på arbetsmarknaden.

EFTER GYMNASIET
Du kan börja söka jobb direkt efter gymnasiet som bagare, konditor, kock, kallskänka eller servitör/servitris, beroende på vilken inriktning du valt. Efterfrågan på välutbildad personal är mycket stor. Efter att ha avlagt yrkesexamen har du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.

POÄNGPLAN
RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poäng



Engelska

100 p



Historia

50 p



Idrott och hälsa

100 p



Matematik

100 p



Naturkunskap

50 p



Religionskunskap

50 p



Samhällskunskap

50 p



Svenska / Svenska som andraspråk

100 p







Programgemensamma ämnen

400 poäng



Hygien

100 p



Livsmedels- och näringskunskap (1)

100 p



Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 p



Service och bemötande

100 p







Inriktningsämnen

300–600 poäng



Inriktning bageri och konditori:

600 p



Bageri (1)

100 p



Choklad och konfektyr

100 p



Konditori (1)

100 p







Inriktning färskvaror, delikatess och catering:

600 p



Personlig försäljning 1-2

200 p



Livsmedels- och näringskunskap 2

100 p



Mat och butik 1

100 p



Mat och dryck i kombination

100 p



Service och bemötande 2

100 p







Inriktning kök och servering:

300 p



Mat och dryck i kombinationer

100 p



Matlagning (1)

100 p



Servering (1)

100 p







Individuella val (se inriktning)

200 poäng







Programfördjupning (se inriktning)

600-900 poäng







Gymnasiearbete

100 poäng


Foto: Colourbox

På malmo.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?