Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 23 september 2020

Lärling – såhär funkar det

Som lärling vistas du i två skilda världar med mycket eget ansvar. Du har klasskamrater. Och arbetskamrater. Du får arbetslivserfarenhet och dessutom en chef som kan ge dig referenser i den fortsatta jobbkarriären.

Hotellelev i frukostservering på arbetsplats.
Guldsmed på sin APL-plats.

Två dagar i veckan är du på skolan och läser de ämnen som är gemensamma för alla på gymnasiet. Du läser också vissa yrkesämnen med klassen. Vi lägger även stor vikt vid arbetsmiljöfrågor under utbildningen.

Resten av veckan är du på din lärlingsplats med en handledare. Du tillgodogör dig då de andra gymnasiekurserna som en del i att du lär dig ditt yrke. Kunskaperna bedömer din handledare och din yrkeslärare tillsammans. 

ERSÄTTNING / ANSTÄLLNING
Lärlingar får lärlingsersättning. Det är 1 000 kr extra till mat och resor per månad utöver studiebidraget.
Du ansvarar själv för lunch under praktikdagarna.

Tillsammans med näringslivet arbetar vi för att kunna erbjuda Gymnasial lärlingsanställning, GLA, i framtiden. Det innebär att du som läser till exempel industriprogrammet kan göra det som anställd och med lön.

För mer information om gymnasial lärlingsanställning klicka härlänk till annan webbplats

PRAKTIKPLATSEN

På din praktikplats, exempelvis på hotellet, verkstaden eller i stallet, utför du de praktiska momenten i din utbildning. Du blir en del i ett arbetslag och får erfarenhet av hur en arbetsplats fungerar. När du tar studenten har du redan haft kontakt med ett eller flera företag vilket ger dig en bra start i ditt yrkesliv.

Skolan ser till att du får en praktikplats, men du är välkommen med egna förslag. Vi ska också godkänna praktikplatsen när det gäller säkerhet och arbetsmiljö. En del elever behåller samma praktikplats under tre år, andra vill eller behöver byta praktikplats för att få de kunskaper som krävs. Du får en utbildad handledare som instruerar dig och ansvarar för dig under praktiktiden.

  • Skolan skriver kontrakt med din arbetsplats och yrkesläraren håller kontakt med din handledare.

  • Din yrkeslärare kommer också att besöka dig och din handledare på praktikplatsen för att bedöma dina kunskaper.

  • Ni arbetar tillsammans i en app där ni kan följa din utveckling och där du får feedback och bedömning.

  • Skolan förser dig med arbetskläder och arbetsskor i de fall det krävs på praktikplatserna.

Foto: Freddy Billqvist, Frasse Fransén

På malmo.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?