Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 14 april 2021

Bygg- och anläggningsprogrammet

Tycker du om att arbeta med kroppen? Är du intresserad av att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus, anläggningar och vägar? Då är bygg- och anläggningsprogrammet något för dig.

På bygg- och anläggningsprogrammet får du lära dig arbeta med olika byggnationer och anläggningar. Dessutom får du kunskap om hur du bygger rationellt, säkert och miljömässigt hållbart, samtidigt som du får kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser.

På inriktningen husbyggnad får du bygga olika objekt med allt vad det innebär. Du lär dig också att planera, beräkna och utföra byggnadsarbeten.

Läs mer om inriktningen husbyggnad.

Det krävs kunskap och färdigheter för att bygga ledningsnät, anlägga parker eller vägar och trädgårdar. Inriktningen mark och anläggning ger dig de förutsättningarna.

Läs mer om inriktningen mark och anläggning.

Om du är både kreativ och praktisk kan inriktningen måleri vara något för dig. Du lär dig alla grundläggande tekniker och får fördjupad kunskap om färg och material.

Läs mer om inriktningen måleri.

Plåtslagaryrket ställer stora krav på skicklighet, noggrannhet
och fantasi. Att vara plåtslagare är att vara hantverkare med stolthet över ett gammalt yrke med nya utvecklingsmöjligheter
inför framtiden.

Läs mer om inriktningen plåtslageri.

Programinriktat val erbjuds i mån av plats på alla nationella program. Det vill säga efter att alla behöriga sökande till det nationella programmet fått plats.

Läs mer om programinriktat val.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN

Första året på BA-programmet läser alla samma kurser, vilka ger en bas för både det praktiska arbetet och de kommande kurserna på programmet. Det handlar bland annat om yrkets historia, lagar och förordningar och arbetsmiljö t.ex. heta arbeten, ställningsarbete och vertygslicenser.

Andra året riktas kurserna inom valt yrke och du fördjupar dig mer i de olika processerna som du behöver behärska inom den inriktning du har valt. Samtidigt fortsätter du att utvecklas på din praktikplats, där din handledare är insatt i de mål som gäller för ditt val av inriktning.

Sista året innebär att kurserna fortsätter och du har möjlighet att specialisera dig ytterligare inom ditt yrke. Under detta sista år på gymnasiet ska du även göra ditt gymnasiearbete, vilket innebär att du visar din lärare och handledare att du är redo för att ta steget ut på arbetsmarknaden.

EFTER GYMNASIET

Efter avslutad gymnasieutbildning kan du få jobb direkt inom det valda yrket, med en lärlingsanställning. En lärlings-anställning innebär att du börjar med 65 % av full lön och följer en lärlingstrappa tills du blir fullärd och fullbetald, vilket tar cirka två år.

POÄNGPLAN
BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poängEngelska

100 pHistoria

50 pIdrott och hälsa

100 pMatematik

100 pNaturkunskap

50 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

50 pSvenska / Svenska som andraspråk

100 pProgramgemensamma ämnen

400 poängBygg och anläggning (1)

200 pBygg och anläggning (2)

200 pInriktningsämnen

400-900 poängInriktning husbyggnad:

700 pHusbyggnadsprocessen

200 pHusbyggnad (1)

100 pHusbyggnad (2)

200 pHusbyggnad (3 – ombyggnad)

200 pInriktning mark och anläggning:

500 pAnläggningsprocessen

200 pAnläggning (1)

100 pAnläggning (2)

200 pInriktning måleri:

400 pMåleri (1)

200 pMåleriprocessen

200 pInriktning plåtslageri:

400 pPlåtslageri – grunder

100 pPlåtslageriprocessen

200 pVentilationsmontering 1

100 pIndividuella val (se inriktning)

200 poängProgramfördjupning (se inriktning)

300-800 pGymnasiearbete

100 poäng


Foto: Frasse Franzén

På malmo.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?