Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 10 februari 2021

Hantverksprogrammet

Tycker du om att vara kreativ och arbeta med händerna? Tycker du om färg, form och olika trender? Kan du tänka dig att ha det som yrke? Inom hantverksprogrammet finns det många olika vägar att gå.

Hantverksprogrammet är ett väldigt brett program där du till exempel kan utbilda dig till frisör, stylist, guldsmed, florist, finsnickare, sotare, sadelmakare och många andra hantverksyrken. Tycker du om att arbeta med händerna och använda olika former och färger då är hantverksprogrammet någor för dig.

Du lär dig tillverkningsmetoder och om verktyg, maskiner och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel båtbyggare, inredningssnickare, möbelsnickare eller arbete inom trä- och byggvaruhandel.

Läs mer om inriktningen finsnickeri.

Om du har känsla för färg, form och design kan floristinriktningen vara något för dig. Floristyrket är ett hantverk som kräver såväl teoretiska kunskaper som ett praktiskt handlag.

Läs mer om inriktningen florist.

När du läser inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist får du kunskaper om hårets och hudens egenskaper, kvalitet och tillstånd. Du får också tillfälle att träna dina färdigheter i att ge bra service, som är en viktig del av yrkena.

Läs mer om inriktningen frisör, barberare och hår- och makeupstylist.

Övriga hantverk är ett samlingsnamn för flera olika yrkesutgångar. Du lär dig tillverkningsmetoder, tekniker och om verktyg och material i den yrkesutgång som du väljer.

Läs mer om övriga hantverk.

För dig som ska söka inför läsåret 2021/22

Från och med den 1 juli 2021 byter inriktningen frisör namn till frisör, barberare och hår- och makeupstylist.

För dig som vill söka till låssmed ligger det numera under industitekniska programmet inrikning produkt och maskinteknik.

Programinriktat val erbjuds i mån av plats på alla nationella program. Det vill säga efter att alla behöriga sökande till det nationella programmet fått plats.

Läs mer om programinriktat val.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN

Första året på HV-programmet läser alla samma kurser, vilka ger en bas för både det praktiska arbetet och de kommande kurserna på programmet. Det handlar bland annat om yrkets historia, lagar och förordningar, arbetsmiljö och grundläggande tekniker inom de olika hantverken.

Andra året riktas kurserna ytterligare inom valt yrke och du fördjupar dig mer i de olika teknikerna som du behöver behärska inom det hantverk du har valt. Samtidigt fortsätter du att utvecklas på din praktikplats, där din handledare är insatt i de mål som gäller för ditt valda yrke.

Sista året innebär att kurserna fortsätter och du har möjlighet att specialisera dig ytterligare inom ditt valda yrke. Under detta sista år på gymnasiet ska du även göra ditt gymnasiearbete, vilket innebär att du visar din lärare och handledare att du är redo för att ta steget ut på arbetsmarknaden.

EFTER GYMNASIET
Du kan börja söka jobb direkt efter gymnasiet ínom det yrke du har valt. Efterfrågan på välutbildad personal är mycket stor.

Om du läser in högskolebehörighet har du möjlighet att vidareutbilda dig på yrkeshögskola eller högskola inom ditt yrke.

POÄNGPLAN
HANTVERKSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poängEngelska

100 pHistoria

50 pIdrott och hälsa

100 pMatematik

100 pNaturkunskap

50 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

50 pSvenska / Svenska som andraspråk

100 pProgramgemensamma ämnen

400 poängEntreprenörskap

100 pHantverk - introduktion

200 pTradition och utveckling

100 pInriktningsämnen

300-500 poängInriktning finsnickeri:
Finsnickeri (1-2)

400 pMaterial och miljö

100 pInriktning florist:
Florist (1-2)

400 pMaterial och miljö

100 pInriktning frisör, barberare och
hår- och makeupstylist:
Hantverk (1)

200 pMaterial och miljö

100 pInriktning övriga hantverk:
Hantverk (1-2)

400 pMaterial och miljö

100 pIndividuella val (se inriktning)

200 poängProgramfördjupning (se inriktning)

700-900 poängGymnasiearbete

100 poäng


Foto: Pelle Jernryd

På malmo.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?