Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 21 februari 2020

Naturbruksprogrammet

Tycker du om att arbeta med hästar och tycker om djur? Kan du tänka dig att ha det som yrke? Vill du dessutom vara i en bransch där du har möjlighet att få jobb i hela världen?

Drömmer du om att jobba med trav-, galopp- eller ridsport? Då kanske naturbruksprogrammet är utbildningen för dig.

Läs mer om inriktningen djur.

Programinriktat val erbjuds i mån av plats på alla nationella program. Det vill säga efter att alla behöriga sökande till det nationella programmet fått plats.

Läs mer om programinriktat val.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN

Första året på NB-programmet läser alla samma kurser, vilka ger en bas för både det praktiska arbetet och de kommande kurserna på programmet. Det handlar bland annat om hästens anatomi och fysiologi, yrkets historia och grundläggande träningslära. På praktikplatsen får du lära dig grundläggande uppgifter inom hästskötsel, körning och ridning.

Andra året riktas kurserna ytterligare inom valt yrke och du fördjupar dig mer inom hästens anatomi och fysiologi, träningslära samt djursjukvård. Samtidigt väljer du profilering ridning eller körning och fortsätter att utvecklas på din praktikplats, där din handledare är insatt i de mål som gäller för ditt val.

Sista året innebär att du fortsätter på ditt val från andra året. Kurserna fortsätter och du har möjlighet att specialisera dig ytterligare. Under detta sista år på gymnasiet ska du även göra ditt gymnasiearbete, vilket innebär att du visar din lärare och handledare att du är redo för att ta steget ut på arbetsmarknaden.

EFTER GYMNASIET
Du kan börja söka jobb som hästskötare direkt efter gymnasiet. Efterfrågan på välutbildad personal är mycket stor. Om du läser in högskolebehörighet har du möjlighet att söka in till hippolog- eller djursjukvårdarprogrammet.

POÄNGPLAN
NATURBRUKSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poängEngelska

100 pHistoria

50 pIdrott och hälsa

100 pMatematik

100 pNaturkunskap

50 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

50 pSvenska / Svenska som andraspråk

100 pProgramgemensamma ämnen

400 poängBiologi 1

100 pEntreprenörskap

100 pNaturbruk

200 pInriktningsämnen

300 poängInriktning djur:
Djurens biologi

100 pDjuren i naturbruket

100 pDjurhållning

100 pIndividuella val (se inriktning)

200 poängProgramfördjupning (se inriktning)

900 poängGymnasiearbete

100 poäng


Foto: Pelle Jernryd

På malmo.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?