Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 14 april 2021

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Tycker du om att laga mat, baka bröd eller göra tårtor? Gillar du tempo, människor och är kreativ? Kan du tänka dig att ha det som yrke? Vill du ha en utbildning, där du har möjlighet att få jobb i hela världen? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett brett yrkesprogram som förbereder dig för att arbeta inom områden som restaurang, bageri, och servering. Du får lära dig både moderna och traditionella sätt att hantera mat och dryck.

Vi jobbar nära med branschen och huvudsakliga delen av utbildningen sker på en arbetsplats med en handledare som är van att lära ut sina kunskaper.

Här lär du dig baka bröd, kakor och andra bakverk. Inriktningen ger möjlighet till jobb som bagare eller konditor på större eller mindre bageri och konditori.

Läs mer om inriktningen bageri & konditori.

Kök och servering ger kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Läs mer om inriktningen kök och servering.

För dig som ska söka inför läsåret 2021/22

Från och med den 1 juli 2021 tas inriktningen färskvaror, delikatess och catering bort från programmet.

Programinriktat val erbjuds i mån av plats på alla nationella program. Det vill säga efter att alla behöriga sökande till det nationella programmet fått plats.

Läs mer om programinriktat val.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN

Första året på RL-programmet läser alla samma kurser, vilket ger en bas för både det praktiska arbetet och de kommande kurserna på programmet. Det handlar bland annat om hygien, livsmedelskunskap och service och bemötande. På praktikplatsen får du lära dig grundläggande uppgifter inom vald yrkeskategori exempelvis bakning, matlagning eller servering.

Andra året riktas kurserna ytterligare inom valt yrke och du läser inriktningskurser exempelvis: bageri 1 och 2, konditori 1, matlagning 1 eller servering 1. Samtidigt fortsätter du att utvecklas på din praktikplats, där din handledare är insatt i de mål som gäller för ditt val.

Sista året innebär att du fortsätter på ditt val från andra året. Kurserna fortsätter och du har möjlighet att specialisera dig ytterligare. Under detta sista år på gymnasiet ska du även göra ditt gymnasiearbete, vilket innebär att du visar dina lärare och handledare att du är redo för att ta steget ut på arbetsmarknaden.

EFTER GYMNASIET
Efter avslutad utbildning på Malmö Lärlingscenter och med yrkesexamen i din hand har du stora möjligheter att få jobb i en dynamisk bransch.

POÄNGPLAN
RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poängEngelska

100 pHistoria

50 pIdrott och hälsa

100 pMatematik

100 pNaturkunskap

50 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

50 pSvenska / Svenska som andraspråk

100 pProgramgemensamma ämnen

400 poängHygien

100 pLivsmedels- och näringskunskap (1)

100 pBranschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 pService och bemötande

100 pInriktningsämnen

300 poängInriktning bageri och konditori:
Bageri (1)

100 pChoklad och konfektyr

100 pKonditori (1)

100 pInriktning kök och servering:
Mat och dryck i kombinationer

100 pMatlagning (1)

100 pServering (1)

100 pIndividuella val (se inriktning)

200 poängProgramfördjupning (se inriktning)

900 poängGymnasiearbete

100 poäng


Foto: Lotta Borgenlöv/Colourbox

På malmo.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?