Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 14 april 2021

Vård- och omsorgsprogrammet

Tycker du om att arbeta med att hjälpa andra människor? Är du intresserad av att jobba inom äldrevården, psykiatrin eller med personer som har funktionsnedsättningar? Då är vård- och omsorgsprogrammet något för dig!

På vård- och omsorgsprogrammet får du som elev utveckla dina kunskaper bland annat inom hälsa och ohälsa, fakta om människokroppens anatomi och fysiologi och de vanligaste sjukdomarna vi kan drabbas av. I programmet ingår även omvårdnad, psykologi, psykiatri och hälsoförebyggande arbete.

Vård- och omsorgsprogrammet ställer krav på elevens personliga framträdande på de APL-platser de kommer att vara på. All vård och omsorg bygger på respekt för andra människor. Ett urval av de kurser man läser är: medicin, människan, psykiatri, psykologi, specialpedagogik och vård- och omsorgsarbete.

Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar, men programmet ger möjlighet till specialisering inom ramen för programfördjupningen.

För dig som ska söka inför läsåret 2021/22

Från och med 1 juli 2021 sker förändringar i programmet. Programmet kommer bland annat ha mer programgemensamma ämnen (1400 gymnasiepoäng jämfört med tidigare 1100). Det får även sju nya ämnen, fem ämnen arbetas om och fem tas bort eller slås ihop med andra ämnen.

Programinriktat val erbjuds i mån av plats på alla nationella program. Det vill säga efter att alla behöriga sökande till det nationella programmet fått plats.

Läs mer om programinriktat val.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

EFTER GYMNASIET
Efter avslutade studier och med godkänd yrkesexamen kan du direkt efter gymnasiet arbeta som undersköterska. Du kan arbeta på sjukhus, vårdcentraler, hemsjukvård/boende eller inom socialtjänsten på särskilda boenden, daglig verksamhet eller som personlig assistent.

Det finns även möjlighet att studera vidare på högskola exempelvis till sjuksköterska, biomedicinsk analytiker, sjukgymnast med mera.

POÄNGPLAN
VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poängEngelska

100 pHistoria

50 pIdrott och hälsa

100 pMatematik

100 pNaturkunskap

50 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

50 pSvenska / Svenska som andraspråk

100 pProgramgemensamma ämnen

1400 poängAnatomi och fysiologi (1)

50 pAnatomi och fysiologi (2)

50 pFunktionsförmåga och funktionsnedsättning (1)

100 pFunktionsförmåga och funktionsnedsättning (2)

100 pGerontologi och geriatrik

100 pHälso- och sjukvård (1)

100 pHälso- och sjukvård (2)

100 pOmvårdnad (1)

100 pOmvårdnad (2)

100 pPsykiatri (1)

100 pPsykiatri (2)

100 pPsykologi (1)

50 pSamhällskunskap (1a2)

50 pSocial omsorg (1)

100pSocial omsorg (2)

100 pSvenska (2) / svenska som andra språk (2)

100 pIndividuella val

200 poängProgramfördjupning

200 poängGymnasiearbete

100 poäng


INDIVIDUELLA VAL
sammanlagt 200 poäng

Socialpedagogik, 100 p
Vårdpedagogik och handledning, 100 p


För att få grundläggande
högskolebehörighet:
Engelska 6, 100 p
Svenska 3 / svenska som andraspråk 3, 100 p

PROGRAM­FÖRDJUPNING sammanlagt 200 poäng

Vård och omsorg -specialisering, 100 p
Entreprenörskap, 100 p Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. * (obligatorisk)
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter.

Foto: Frasse Franzén/Colourbox

På malmo.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?